Design Like You Mean It! follow us on facebook and twitter for our latest updates >

Stonewood Estate Residence

Modern & Traditional - a new Saltbox style

The Project Scope

A different take on traditional. A new salt-box style New England home!

Modern and Traditional. A contemporary showplace inspired by the traditional New England Salt-Box homes that dot the surrounding landscape. This newly constructed 4,266 square feet, 3 bedroom, 2 ½ bath showplace is located on wooded and gently sloping grounds located 90 minutes from NYC. A slightly curving drive creates a sense of drama as it meanders up the hill. The home appears through stands of Oak as the driveway winds around the home to the public and private gravel parking areas. From the first view, the distinctive exterior cedar cladding sets the home apart and includes custom crafted standing seam metal details. The spacious and light-filled interiors feature a 40 foot balcony overlooking a great hall, exposed beams, 2 living rooms with massive, oversized masonry fireplaces, and a 20 foot granite kitchen island with private back-kitchen. The interior features a tongue-oil finished white oak floor throughout with slate kitchen flooring that compliment not only antiques, but modern furniture. The first floor is designed for entertaining while also providing space for private and cozy relaxation with family. Oversized, corner windows complete with built-in seating provide extensive views of surrounding wooded hills and oak thickets as well as views of the numerous exterior patios and porches. Three oversized double French doors open from the great hall and kitchen to a covered, outdoor living space featuring wood work that would be the envy of any yacht owner. This covered patio provides the perfect lookout over the gently sloping site surrounded by Oak knolls. A detached 3 car garage features 10 feet ceilings with an artist’s loft hovering above and a private patio just off of the kitchen and living room. Historic stone walls surround 3 acres with illuminated stone gates, established gardens, and a natural spring well. The grounds also feature custom crafted stone follies that create charming areas to sit and walk. This home is perfect for a family or individuals who want a private, magical space connected to nature.

 

The Project Data


Type residential
Size 4,300 sq. ft.
Budget withheld
Status completed
Location Warren, CT
Team POD, JWBuilding Solutions
Principal Brooks Atwood
Project Team Clay Odom

Project Details